Milion korun pro základní školy. Společnost Goodyear přispěje na projekty, které zvýší bezpečnost školáků

  g+   sdílet  

Společně pro bezpečnost dětí

Praha 5. června 2014 – V rámci projektu Společně pro bezpečnost dětí, organizovaném společností Goodyear Dunlop Tires Czech, bude odměněno deset vítězných škol, které zaregistrovaly návrhy projektů na zvýšení bezpečnosti svých žáků. Tyto školy si rozdělí částku 1.000.000 Kč.

479239137

 

Projekt Společně pro bezpečnost dětí, jehož primárním cílem je přispět ke zvýšení bezpečného pohybu žáků ve škole i v jejím okolí, byl vyhlášen v polovině března letošního roku. Za osm týdnů se do něho zapojily školy, které navštěvuje celkem 6 029 žáků. Podmínkou účasti bylo zpracování návrhu projektu včetně přípravy dvouminutového spotu představujícího projekt. O pěti vítězných návrzích bylo rozhodnuto veřejným hlasováním na sociální síti Facebook. Dohromady získala všechna soutěžní videa téměř 6 000 hlasů. Suverénně první místo v hlasování obsadila s 696 hlasy ZŠ speciální v Jihlavě, která finanční příspěvek investuje do aktivit, jež do dopravní výchovy intenzivněji zapojí žáky s fyzickým hendikepem. Dalších pět vítězů vybrala odborná porota ve složení zástupců společnosti Goodyear a BESIP, hlavního koordinačního subjektu bezpečnosti silničního provozu v ČR, která také převzala nad celou aktivitou záštitu. „Obdobné aktivity vítáme, vhodně doplňují dopravní výchovu, která byla v loňském roce na základních školách zavedena. Projekt může napomoci ke zvýšení zájmu o bezpečnost silniční dopravy, což se následně pozitivně odrazí i v následcích dopravních nehod u dětí“, řekl Martin Farář – vedoucí oddělení BESIP. V rámci speciálního ocenění BESIPu navíc získalo dalších pět škol speciální sadu reflexních doplňků pro žáky i pedagogy.

78775039

Ústředním tématem navrhovaných projektů, na které chtěly školy získat finanční příspěvek, bylo zdokonalení výuky dopravní výchovy. Většina vítězných škol plánuje finance využít například na nákup nových jízdních kol, cyklistických přileb, reflexních prvků, dopravních didaktických pomůcek nebo na rekonstrukci či pravidelné návštěvy dopravních hřišť. „Těší nás zájem, který náš projekt vyvolal i to, že můžeme podpořit aktivity, jejichž dopadem bude celkové snížení úrazovosti dětí,“ řekla Lenka Majková, marketingový koordinátor společnosti Goodyear. Vítězná videa jsou ke zhlédnutí zde: http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=promo.goodyear.cz/vitezne-projekty.

VÍTĚZNÉ PROJEKTY

  • ZŠ speciální Jihlava, kraj Vysočina

Křížem krážem křižovatkou

Vybavení dopravního hřiště kolem školy a zapojení více žáků s fyzickým hendikepem do dopravní výchovy.

  • ZŠ Šternberk, kraj Olomoucký

Lepší dříve, než-li později

Zvýšení bezpečnosti dětí nejen v silničním provozu, ale i v prostorách školy a jejím okolí prostřednictvím různých činností, které povedou k získání teoretických i praktických znalostí a zkušeností dětí v různých oblastech (pravidla silničního provozu, zásady první pomoci, jízdy na kole atd.).

  • MŠ a ZŠ Beehive, Hl. m. Praha

Bezpečnost i při sportu

Podpora bezpečnosti při sportu. Zakoupení bezpečného povrchu určeného pro sportovní aktivity žáků školy.

  • ZŠ Chrást, kraj Plzeňský

Zručností k bezpečnosti

Hřiště pro nácvik zručnosti při jízdě na kole. Zakoupení jízdních kol, helem a reflexních pásek.

  • ZŠ a MŠ Nezamyslice, kraj Olomoucký

Na kole přes Hanou bezpečně do školy

Dopravní studie hodnotící kritická místa dopravy u školy, posílení znalosti žáků o dopravě, zejména na jízdním kole a stavba mobilního dopravního hřiště. Za finančního přispění města také instalace ukazatele rychlosti.

  • ZŠ Němčice nad Hanou, kraj Olomoucký

Naše dovednosti nám zvýší bezpečnost

Pravidelné návštěvy dopravního hřiště, nákup chráničů a reflexních prvků, nákup informačních tabulí a nástěnných materiálů.

  • ZŠ Dobrá, kraj Moravskoslezský

Děti záchranáři

Zvýšit gramotnost v oblasti dopravní výchovy ve spojení s praktickým poskytováním první pomoci. Uspořádání bezpečnostního dne.

  • ZŠ Břeclav, kraj Jihomoravský

Bezpečnost pro naši budoucnost

Zaměření na prevenci úrazů a zvýšení jistoty pohybu žáků na komunikacích. Podpora, modernizace a zefektivnění dopravní výchovy. Vybavení školy cyklistickými přilbami, reflexními vestami a koloběžkami.

  • ZŠ Chyšky, kraj Jihočeský

Dopravní výchova pro bezpečnost dětí

Vybudování dopravního hřiště. Intenzivní výuka dopravní výchovy. Odborné exkurze.

  • ZŠ Chrudim, kraj Pardubický

Chceme si bezpečně hrát

Vybudování bezpečného venkovního dětského hřiště s průlezkami, houpačkami a lanovou dráhou.

Společnost Goodyear a bezpečnost

Bezpečnost v silničním provozu je základní hodnotou společnosti Goodyear. Díky stálým inovacím zůstává Goodyear v čele výzkumu a vývoje technologií pneumatik, které zajištují vyšší bezpečnost pro řidiče i jejich blízké. Dlouhodobou aktivitou společnosti jsou rovněž projekty, které přispívají ke zvýšení bezpečnosti nejmladších účastníků silničního provozu, dětí předškolního věku. V rámci projektu Goodyear Bezpečná školka bylo vybaveno téměř 3 000 mateřských škol v České republice, Slovensku a Maďarsku sadami reflexních vest a dalšími pomůckami zvyšujícími bezpečnost dětí. Pro mateřské školy registrované v projektu jsou nadále organizovány soutěže a další vzdělávací aktivity související s tématikou dopravní výchovy.

Společnost Goodyear se také každoročně zabývá tématem bezpečné jízdy řidičů. V rozsáhlém celoevropském průzkumu je upozorňováno na časté prohřešky a zlozvyky řidičů napříč celým kontinentem. Součástí medializace tématu jsou pak také různé tipy a doporučení pro zajištění bezpečného cestování.

 

  g+   sdílet