Majitelé bytů si pořizují dveře bez protipožárního certifikátu, ohrožují tím obyvatele domu i majetek

  g+   sdílet  

pozar2_foto_zdroj_HZS

Mnozí majitelé bytů nakupují obyčejné dveře bez protipožárního certifikátu, čímž citelně snižují bezpečnost ostatních obyvatel bytového domu i ochranu majetku. Skoro každý druhý požár přitom vzniká právě v bytech, odkud se dále šíří. „Nutnost certifikace dveří kromě toho úmyslně bagatelizují i někteří prodejci. K nerespektování původního kolaudačního rozhodnutí, které počítá s protipožárními dveřmi, dochází zejména během rekonstrukcí bytů či celých domů. Nezáleží přitom, zda se jedná o vstupní dveře nebo dveře, které oddělují sklepy, kotelny nebo kočárkárny od bytových prostor,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, ředitel firmy NEXT a odborník na zabezpečení nemovitostí.

pozar_kuchyne_foto_zdroj_HZS

Vznikají bytové domy s narušenou protipožární ochranou

„Pokud se majitel bytu, bytové družstvo nebo společenství vlastníků pustí do rekonstrukcí a dalších stavebních akcí, je nutné znát nejen původní kolaudační rozhodnutí a další důležité dokumenty, ale zejména platné normy. V opačném případě hrozí riziko narušení požární bezpečnosti bytového domu. Zcela cestné je pak tvrzení některých prodejců, kteří se snaží majitelům bytů namluvit, že dveře s protipožární certifikací vlastně nepotřebují nebo že není nutná, ačkoli to ve skutečnosti ukládá příslušná norma,“ namítá Ivan Pavlíček.

Více než polovina požárů vzniká v bytech, odkud se dále šíří

Více než polovina požárů bytového domovního fondu vzniká podle hasičů přímo v bytech, odkud se dále šíří. Necelá jedna sedmina pak ve sklepních prostorách a dalších nebytových částech domů, kde nezřídka pronikají bezdomovci a hromadí tam hořlavé materiály. „Peníze, které majitel ušetří za nákup dveří bez protipožární certifikace, se pohybují v řádech stovek, maximálně tisíců korun. Jde o zanedbatelné sumy ve srovnání s rizikem nulového pojistného plnění v případě požáru, kde může jít až o miliony. Nemluvě o tom, že při tragických požárech v domácnostech každoročně zemřou nebo se zraní stovky osob,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT a uzavírá:

„Zvláště u bytových domů jsou dveře s protipožárním certifikátem nutností, protože slouží jako ochrana únikových cest v případě požáru. Jsou výrazně odolnější než běžné dveře, s certifikovanou garancí prohoří nejdříve za 30 minut, což je čas, který je zásadní nejen během likvidace požáru, ale i ochrany lidských životů a majetku.“

 

  g+   sdílet