Kvalitní zámek ani základní třídy „bezpečnostních“ dveří zloděje v rychlém úspěchu nezastaví

  g+   sdílet  

http://svetvbezpeci.cz/pe_app/clientstat/?url=www.dreamstime.com/stock-images-open-door-image1825474

Zprávy o řádění zlodějů a vloupáních slyšíme téměř každý den. Příčin hned je několik, nejčastěji však zloději odcházejí s lupem díky kombinaci nevšímavosti sousedů a špatného zabezpečení. V panelových a činžovních domech jsou nejdůležitějším prvkem ochrany soukromí a majetku dveře do bytu. Velká část Čechů toto stále podceňuje a byt mají „zabezpečen“ pouze dřevo-papírovými dveřmi, které lupič překoná za pár vteřin. Další nemalá část obyvatel se domnívá, že byt mají zabezpečený dostatečně, ale díky vychytralým obchodníkům spíše vyhodili peníze. Domnívají se, že mají bezpečnostní dveře, ale pro absenci dostatečných bezpečnostních prvků nejsou o nic odolnější, než dveře dřevo-papírové.

„Téměř obden se naši zaměstnanci setkávají se zákazníky, kteří se domnívají, že mají kvalitní bezpečnostní dveře či, že stačí kvalitní zámek. Ale tak to vůbec není. Policejní vyšetřování a data potvrzují, že zlodějům odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ prozrazuje Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT, která se specializuje na zabezpečení objektů.

Často se totiž stává, že různí vychytralí prodejci a obchodníci zákazníkům prodají dveře nedostatečné bezpečnostní třídy nebo dokonce jenom samotné zámky a zákazníkům tvrdí, že jde o dostatečné zabezpečení.

Existuje 6 bezpečnostních kategorií dveří, jenom 3. třída a výše je funkčním zabezpečením

„Bezpečnostní dveře mají podle legislativních norem 6 kategorií. Výrobky nižších kategorií (1. a 2.), jsou sice levnější, ale jejich faktická odolnost je mizivá. Obvykle je lze otevřít během pár minut obyčejným šroubovákem. Skutečné bezpečnostní dveře začínají od 3. bezpečnostní třídy,“ upřesňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT. „Pro soukromé či firemní objekty je obvykle maximem 4. bezpečnostní třída. Výrobky 5. a 6. kategorie jsou používány pro speciální aplikace strategického významu například v elektrárnách, bankách či vojenských objektech,“ dodává Pavlíček.

Například bezpečnostní dveře Next SD 101 3. třídy mají 17 až 19 jisticích bodů, integrovaný rozvorový uzamykací systém, pancéřování zámku je zesíleno speciálním plechem a celé dveře jsou zasazeny v tuhé ocelové kostře s oboustranným pancéřováním. Ještě účinnější zabezpečení bytů a domů nabízejí dveře 4. bezpečnostní třídy. Bezpečnostní dveře Next SD 121 jsou nejmasivnějšími dveřmi této kategorie na trhu a jsou zajištěny vedle všeho zabezpečení třetí třídy až 23 jistícími body a poskytují tak ještě vyšší ochranu proti vniknutí.

Certifikace je základním prostředkem, který informuje o úrovni zabezpečení. Dobré je také vědět, že pojišťovny obvykle vyžadují minimálně 3. bezpečnostní třídu. Certifikované bezpečnostní dveře příslušné kategorie totiž znemožní nebo alespoň na velmi dlouhou dobu ztíží vloupání. Odolají totiž běžným pokusům o překonání, jako jsou páčení, vyražení, proražení, rozražení zárubní, vysazení dveří, odvrtání zámku nebo vložky či vyříznutí zámku.

  g+   sdílet