Máte domácnost dostatečně zabezpečenou?

  g+   sdílet  

next

Chcete se nechat vykrást? Pokud ne, musíte pro to něco udělat. Ideálně předcházet příčinám, kterých je hned několik. Nejčastěji zloději odcházejí s lupem díky nevšímavosti sousedů a špatnému zabezpečení bytu. Pro většinu Čechů, kteří žijí v bytech, jsou nejdůležitějším prvkem ochrany vstupní dveře. A mnoho z nich toto stále podceňuje a byt mají „zabezpečen“ pouze obyčejnými dřevo-papírovými dveřmi, které lupič překoná za pár sekund.

• Kvalitní zámek ani základní „bezpečnostní“ dveře zloděje v rychlém úspěchu nezastaví

• Poznejte kategorie bezpečnostních dveří a k čemu která slouží

Bezpečnostní třídy

Podle legislativních norem mají bezpečnostní dveře 6 kategorií. „Policejní vyšetřování a data potvrzují, že zlodějům odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné,“ prozrazuje Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT, která se specializuje na zabezpečení objektů. Celkem existuje 6 bezpečnostních kategorií dveří, ale pouze 3. třída a třídy vyšší jsou opravdu funkčním zabezpečením.

První a druhá bezpečnostní třída

Výrobky nižších kategorií (1. a 2. kategorie), jsou sice levnější, ale jejich faktická odolnost je mizivá. Obvykle je lze otevřít během pár minut obyčejným šroubovákem. Někteří nesolidní prodejci sice přemlouvají zákazníky k nákupu těchto dveří, ale rozhodně se nejedná o dveře, které by měly zabezpečovat vchod do bytu.

Třetí třída bezpečnostních dveří

Skutečně bezpečnostní dveře začínají od 3. bezpečnostní třídy,“ upřesňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT. Takové bezpečnostní dveře mají zhruba 17 až 19 jisticích bodů, integrovaný rozvorový uzamykací systém, pancéřování zámku je zesíleno speciálním plechem a celé dveře jsou zasazeny v tuhé ocelové kostře s oboustranným pancéřováním. Zde začíná ochrana, na kterou se teprve můžete spolehnout.

Čtvrtá, pátá a šestá bezpečnostní třída

Účinnější zabezpečení bytů a domů nabízejí dveře 4. bezpečnostní třídy. Například dveře Next této kategorie jsou zajištěny vedle všeho zabezpečení třetí třídy až 23 jistícími body a poskytují tak ještě vyšší ochranu proti vniknutí. „Pro soukromé či firemní objekty je obvykle maximem 4. bezpečnostní třída. Výrobky 5. a 6. kategorie jsou používány pro speciální aplikace strategického významu například v elektrárnách, bankách či vojenských objektech,“ dodává Pavlíček.

Vykradení přináší ztrátu bezpečí

Člověk se s vykradením vždy těžko vyrovnává. Nejde jen o ztracený majetek a zničený byt, ale nevětší problém přichází později, když si uvědomí ztracené bezpečí a soukromí. U citlivějších povah to může vést až k traumatu. Proto se péče o zabezpečení jistě vyplatí.

  g+   sdílet