Záchranáři před letní sezonou varují: „Buďte na své děti opatrní“

  g+   sdílet  

obr 1

Nadcházející teplé dny a letní prázdniny pro řadu lidí znamenají pohodové okamžiky nejen u vody. S nástupem letních prázdnin začíná hlavně dětem čas koupání, her a dobrodružství. Bohužel se každoročně řada z nich promění v tragickou noční můru jejich rodičů. Nárůst volnočasových aktivit znamená totiž zároveň zvýšené množství úrazů, které musí řešit Zdravotnická záchranná služba v celé České republice. Mnohé z nich mají tragické následky. A přitom celé řadě závažných úrazů jde celkem snadno předejít. Zdravotničtí záchranáři proto opakovaně apelují nejenom na rodiče školáků, aby dbali na důsledné používání všech dostupných ochranných prostředků. Standardem by měla být zejména ochrana hlavy cyklistickou přilbou. Přestože je její význam jednoznačně potvrzen, stále se setkáváme s těžkými úrazy hlavy a zejména mozku, jejichž závažnost je způsobena právě tím, že si cyklisté přilbu nenasadili. Následky mozkolebečních poranění přitom patří k těm nejzávažnějším. Nezřídka doslova mění život nejen zraněným, ale celým jejich rodinám. Při cestování autem je samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. To platí – navzdory některým mylným názorům – i v případě, že je automobil vybaven airbagy. Ty totiž mohou v případě aktivace nepřipoutané cestující paradoxně vážně zranit.

obr 2

Samostatnou kapitolou jsou pak domácí bazény. Ty se totiž každoročně stanou smrtelnou pastí pro celou řadu dětí, které v nestřeženém okamžiku spadnou do vody. Vždy se při tom jedná jen o pár vteřin, kdy je dospělí ponechají bez dozoru. Nejjednodušším způsobem, jak tomu předejít, je zabránit dětem v přístupu k hladině. Způsobů, jak toho docílit je celá řada – od pevných plůtků, přes zakrytí nebo zastřešení až po volbu nadzemní varianty bazénu, kam děti prostě nedosáhnou. K dostání jsou rovněž různé elektronické alarmy, které spustí signál v okamžiku, kdy do bazénu někdo spadne. Seriózní prodejci bazénové techniky dokáží jistě poradit i s touto problematikou. Pozor však na různé měkké zakrývací fólie nebo plachty. V případě, že na ně spadne malé dítě, mohou vytvořit nebezpečný průhyb plný vody, ze kterého se jen velmi obtížně dá vyprostit.

V Praze se počty dětských prázdninových úrazů poslední dva roky snižují. Tento pozitivní vývoj má logickou příčinu – většina pražských dětí opouští v době prázdnin metropoli. Během loňských prázdninových měsíců ošetřili pražští záchranáři 434 úrazů pacientů ve věkové skupině do 18 let. Ve srovnání s rokem předchozím představuje tento počet snížení o 24 dětí. Nejvíce dětí se zranilo při hrách a sportovních aktivitách (vloni 237), následuje pád z výše (58), zranění při dopravních nehodách (35)a poranění ostrým předmětem (34). Posádky vyjížděly ke 33 popáleným nebo opařeným dětem a zasahovaly u 2 tonoucích dětí.

Závěrem zopakujme jednoduché zásady prevence: dostatečný dozor dospělých, správná organizace volného času dětí a důsledné používání ochranných pomůcek. Pohodové prázdniny a buďte na své děti opatrní!

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

  g+   sdílet