Povinné pojištění pro realitky: zbývají poslední dny

  g+   sdílet  

Každý realitní makléř musí mít do 22. června sjednané pojištění odpovědnosti. Pokud tento termín nestihne, hrozí mu až milionová pokuta. V Directu je možné povinnost splnit online klidně na poslední chvíli.

Už jen pár dní zbývá na splnění nové povinnosti pro realitní společnosti a makléře. Podle zákona o realitním zprostředkování se musí pojistit nejpozději do 22. června, jinak jim hrozí pokuta až milion korun. Původní květnový termín se posunul kvůli nouzovému stavu. „V průměru sjednáváme 19 smluv denně a předpokládáme, že s blížícím se finálním termínem se toto číslo zdvojnásobí. Celkem jsem už pojistili 1780 makléřů,“ říká mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Vše online za pár minut

Výhodou Directu je to, že realiťáci se mohou pojistit jednoduše online. „To nenabízí žádná jiná pojišťovna na trhu. Takže i pojištění na poslední chvíli u nás není problém,“ podotýká Maťašeje. Ihned po první platbě makléři dostanou certifikát, který musí do deseti pracovních dnů odeslat na ministerstvo pro místní rozvoj.

Sjednání pojištění bude možné i po 22. červnu. „Snadno se tak pojistí noví makléři i ti, kteří budou chtít třeba přejít od konkurence nebo si jen nezávazně porovnat cenu,“ dodává Maťašeje.

Povinnost, která se hodí

Pojištění pomůže například v případech, kdy makléř při prohlídce bytu nechá otevřené okno a dovnitř naprší nebo tímto oknem pronikne zloděj či kuna. Pojistka pokryje také chybu v dokumentech a ochrání makléře, pokud zapomene odeslat dokument v zákonné lhůtě a způsobí tím klientovi škodu.

 

  g+   sdílet