Nejen k zabezpečení. Nová otočná IP kamera Axis přináší profesionální video streamy v rozlišení 4K UHD

  g+   sdílet  

Společnost Axis Communications uvádí novou síťovou PTZ kameru AXIS V5938. Modelová řada AXIS V59 je navržena pro profesionální live streaming a webcast s podporou studiového zvuku a plynulým ovládáním PTZ funkcí díky protokolu VISCA. Tato IP kamera bude celosvětově k dispozici s předinstalovanou streamovací aplikací českého vývojáře CamStreamer. Jde tedy o skutečně flexibilní a zároveň profesionální řešení pro přímé přenosy videa nejen ze školicích místností, učeben nebo velkých auditorií, ale také pro vysílání zpráv, dopravních informací, stejně jako pro live přenosy z koncertních pódií nebo sportovních událostí.

v5938_concert_hall_01_2101_1700w

Nový model síťové PTZ kamery AXIS V5938 přichází s excelentní kvalitou obrazu v rozlišení až 4K UHD při snímkové frekvenci 30 fps a s 20násobným optickým zoomem. Ovládací systém založený na protokolu VISCA RS-232 umožňuje snadnou integraci se stávajícími instalacemi AV techniky. Navíc funkce VISCA over IP přináší možnost vzdáleného ovládání několika kamer s použitím LAN sítě. Nastavení kamer je také optimalizováno pro vysokou barevnou věrnost, jakou vyžaduje studiové prostředí. Stejně tak množství vstupů a výstupů je k dispozici přímo pro profesionální audiovizuální procesy určené pro streaming obsahující zvuk. Je zde profesionální vstup XLR line/mic s 48V fantomovým napájením a také 3,5mm vstup a výstup pro vyšší flexibilitu. Výkonný procesor navíc umožní do kamery přidat i analytické aplikace, které běží přímo v kameře.

Pokud je zapotřebí jednoduchá nebo mobilní instalace, kamera se dodává s předinstalovanou 3měsíční zkušební licencí aplikace CamStreamer App, která zajistí okamžitý videopřenos na streamovací služby, jako jsou například YouTube a Facebook Live, a to přímo z kamery přes IP síť.

„V souvislosti s pandemií významně narostla poptávka po živých videopřenosech,“ říká David Capoušek ze společnosti CamStreamer. „S technologií společnosti Axis a naší aplikaci CamStreamer App lze nyní jednoduše vysílat video v profesionální studiové kvalitě a umožnit tak neomezenému počtu lidí virtuálně se setkávat prostřednictvím živého vysílání – ať už jde o svatby, koncerty, divadelní představení, školní výuku, sportovní utkání, bohoslužby, zasedání obecních zastupitelstev nebo politické akce a konference. Díky kvalitnímu obrazu v rozlišení 4K UHD bude mít divák pocit, jako by byl uprostřed dění.“

Mezi klíčové vlastnosti kamery AXIS V5938 patří:

• Video v rozlišení 4K UHD při 30 fps a 20x zoom
• Studiový zvuk s XLR vstupy
• Podpora protokolu VISCA a VISCA over IP
• Dodává se s 3měsíční zkušební licencí aplikace CamStreamer App
• Výstupy 3G-SDI a HDMI

Kromě výše uvedeného disponují nové kamery kompresní technologií Axis Zipstream pro kodeky H.264 a H.265, která významně redukuje datový tok a nároky na úložiště, aniž by došlo ke kompromisu v obrazové kvalitě. Navíc jsou i tyto kamery vybaveny pokročilými bezpečnostními funkcemi, jako je například podepsaný firmware a mechanismus Secure Boot, díky nimž má uživatel záruku, že je nainstalovaný pouze autorizovaný firmware a kamera je chráněna proti kybernetickým útokům.

Kamera AXIS V5938 je v České republice k dispozici prostřednictvím distribučních kanálů společnosti Axis za doporučenou koncovou cenu 76.200 Kč.

 

 

  g+   sdílet