Jak vybrat pneumatiky?

  g+   sdílet  

pneumatika

Rozměry pneumatik použitelných pro váš vůz naleznete ve velkém technickém průkazu. Tyto rozměry byste měli dodržovat, nicméně není vyloučeno, zejména je-li automobil z druhé ruky, že obuté pneumatiky se od těch předepsaných budou lišit.

Můžete použít pneumatiky s vyšším hmotnostním indexem (označované jako XL), ovšem nikoliv s nižším. Totéž platí pro rychlostní index, je-li v technickém průkazu (TP) specifikovaný. Obujete-li na vůz pneumatiky větších rozměrů, než je povoleno v TP, vystavujete podvozkové díly větší zátěži a tím snižujete jejich životnost.

Výběr pneumatiky je dobré konzultovat například v pneuservisu, kde můžete dostat doporučení na pneumatiky vhodné pro daný typ vozu

Boční profil pneumatiky, v tomto případě hodnota 65, nám říká, že výška pneumatiky je 65 procent z šířky jejího příčného řezu.

Radiální konstrukce pneumatiky definuje směr vláken uvnitř kordové vložky – v tomto případě kolmo na patní lana pneumatiky. Tato konstrukce je obzvlášť vhodná pro bezdušovou technologii, a proto je v této době hlavní volbou většiny výrobců.

Zdroj: dTest

  g+   sdílet