10 rad pro bezpečné heslo do internetového bankovnictví

  g+   sdílet  

509727241

I když používáte jednoduchou banku, vaše heslo do internetového bankovnictví (nebo kamkoli jinam) by jednoduché být nemělo. Ideální heslo si snadno zapamatujete a přitom je velmi těžké ho odhalit. Myslíte si, že to nejde dohromady? Sepsali jsme 10 tipů, které by vám mohly pomoct.

462568451

  • Nepište do hesla jména vašich blízkých osob ani zvířecích miláčků. Vyhněte se i jménu obce vašeho narození nebo bydliště. Nepoužívejte prostě žádná slova, která k vám mají nějaký faktický vztah.
  • Když jsou součástí hesla číslice, vyhněte se jak vlastnímu datu narození, tak i dat narození členů vaší rodiny. Stejně tak není dobrý nápad pracovat se svým telefonním číslem, číslem domu, adresou, jmény herců, zpěváků, oblíbených filmových postav. Bezpečné číslo je to, které ve vašem životě nehraje významnou roli☺
  • Zapomeňte na často používaná slova, i když si myslíte, že nikdo neví, že je používáte. Vážně, žádný miláček, pusinka ani třeba škola, práce, čokoláda, nebo rodina.
  • Délka hesla hraje hlavní roli. Bezpečné heslo by mělo mít alespoň 8 znaků. Vždy platí, že čím delší heslo je, tím hůř ho bude někdo jiný zjišťovat. Trend je, délku hesla příliš neomezovat, zvlášť pokud heslo můžete zadávat opakovaně.
  • A jak si dlouhé heslo zapamatovat? Na pomoc si můžete vzít svou oblíbenou větu, ta se pamatuje snadněji než heslo samo o sobě. Příklad (vymyslete raději něco jiného!): I banku můžete mít rádi.
  • Jak je to se znaky? Na výběr máte nejen z písmen v abecedě a z číslic, ale využít můžete speciální znaky … Dobré je také myslet na to, že jednou možná budete chtít zadat heslo na klávesnici v zahraničí. Lepší je proto vybírat znaky, které jednoduše zadáte odkudkoli. Naše písmena s háčky a čárkami všude na světě neznají a nedoporučují je ani odborníci.
  • Když už jsme u znaků, známým fíglem je výměna písmen za čísla nebo jiné znaky, která se jim podobají. Typicky E=3, I=1, S=$, B=8, O=0, A=4, S=5 nebo 8=&. Raději ale dodáváme, že tuhle vychytávku už zná také řada programů pro odhalování hesel. Znovu proto zdůrazňujeme – ani v tomto případě nepoužívejte běžná slova nebo slovní spojení.
  • Heslo si v žádném případě nezapisujte na papír a nikomu ho nikdy neříkejte. Nedoporučujeme vám ani zadávat heslo ve chvíli, kdy používáte cizí počítač.
  • Nepoužívejte jedno heslo pro několik účelů. Alespoň pro přístup do internetového bankovnictví mějte jedinečné a co nejneprůstřelnější heslo.
  • Máte obavy, že hesla zapomenete? Můžete popřemýšlet o prověřené aplikaci, kam se dají hesla uložit a samozřejmě následně zaheslovat. Pak si stačí pamatovat jen heslo do aplikace.A ještě jedno malé tajemství: Heslo, které vás napadne napoprvé, často nebývá bezpečné☺. Navíc dost možná nejste první, kdo ho měl na jazyku nebo na klávesnici.

487832935

Zdroj: www.airbank.cz

  g+   sdílet