28. leden, tedy dnes, je vyhlášen Dnem ochrany osobních údajů

  g+   sdílet  

zámek

Chraňte si své osobní údaje, jsou to cenné informace

V souvislosti se spuštěním aktivit Internet hotline a Online helpline klademe stále větší důraz na ochranu osobních údajů, a to i z toho důvodu, že jejich zneužívání je jedním z nejčastějších problémů, které uživatelé online prostoru řeší.

Čtvrtek 28. ledna je vyhlášen Dnem ochrany osobních údajů. Jeho cílem je každému připomenout, že každá osoba má právo na soukromý život, a to na základě úmluvy o ochraně osob s ohledem na zpracování osobních dat.

Úmluva byla přijata v r. 1981 ve Štrasburku, u nás později Zákon o ochraně osobních údajů.

Připomeňme, že osobní údaje jsou informace o fyzické osobě, na jejichž základě lze osobu identifikovat. Patří mezi ně kromě jména, příjmení, data narození a rodného čísla, adresy trvalého bydliště také údaje o zdravotním stavu, úroveň dosaženého vzdělání, počet dětí, výše mzdy apod.

Každý jedinec by se měl aktivně podílet na ochraně svých osobních údajů. Zajímat se o to, pokud někdo žádá sdělení osobních ůdajů zda má na to právo, k jakému účelu osobní data potřebuje znát a jakým způsobem s nimi bude nakládat. Zvlášť obezřetní by uživatelé měli být při sdělování osobních údajů v prostředí internetu a při užívání sociálních sítí. Jedno z doporučení určené především dětem, mladým a začínajícím uživatelům, je nevystupovat v prostředí online (např. na Facebooku) pod svým pravým jménem, ale používat přezdívku, tzv. nick (nick name).

Více informací o definici osobních údajů se můžete dozvědět na webových stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů ZDE

Zdroj: www.saferinternet.cz

  g+   sdílet