Tajemná Sardinie

  g+   sdílet  

Sardinie je středomořský ostrov s pozoruhodnou historií, krásnou přírodou a plážemi s bílým pískem, které by mohly hrdě soutěžit s těmi v Karibiku.

Jakmile se ocitnete na Sardinii, ucítíte zvláštní atmosféru, která se naprosto liší od té pevninské.  Možná je to dávnou historií tohoto ostrova, která zůstává stále tajemná a neobjevená. Sardinie patří k nejdéle osídleným částem Evropy, ale zůstává oblastí nejméně probádanou. To se týká zejména civilizace Nuraghů, kteří se na ostrově objevili přibližně roku 1855 před naším letopočtem a jejichž původ zůstává nejasný. Sardinie je doslova poseta megalitickými památkami, mezi které patří například takzvané „hrobky obrů“ (Tomba del Gianti). Ale k nejznámějším památkám, které po sobě zanechali Nuraghové, patří kamenné věže zvané nuragy, kterých se dodnes dochovalo několik tisíc, a dodnes není jasné, k čemu přesně sloužily. Jsou různě velké a tvarované, většinou mají uvnitř točité schodiště a někdy i několik pater. Při jejich stavbě nebyla použita malta ani jiný spojovací materiál, a přesto stojí i po cca 3 800 letech od svého vzniku. Zda se jednalo o propracovaný obranný systém, obytné domy či náboženské stavby, zůstává obestřeno tajemstvím. A aby těch tajemství nebylo málo, nachází se na severozápadě ostrova zvláštní monument Monte d´Accoddi, který připomíná jihoamerické pyramidy.

Sardinie je velice různorodá a záleží na tom, kterým směrem se vydáte. Najdete zde překrásné písečné pláže, jako je vyhlášená Cala Luna neboli Měsíční zátoka nebo pláž Riso, na které se budete cítit jako uprostřed Karibiku. Nejvyhlášenější pláží je La Pelosa na severozápadě Sardinie, ale její krása je vykoupeny davy lidí, kteří sem přijíždějí za odpočinkem. Navštívit můžete vesničky ve vnitrozemí, obdivovat divoké rozeklané útesy nebo odpočívat na místech, kde vás celý den bude rušit jen křik racků. Bohem zapomenutou krajinu najdete například na ostrově Sant´Antioco, který leží v jihozápadním cípu Sardinie. Zaujme vás nedotčenou přírodou, čtyřicetimetrovými útesy a krásnými zátokami nabízejícími ideální podmínky pro potápění a rybolov. Při troše štěstí zahlédnete i delfíny.

Milovníci přírody jistě ocení zdejší vinice a olivové háje, korkové, eukalyptové a dubové lesy, aromatické pinie a řadu endemických rostlinných druhů. Romantici by neměli vynechat oblast Barbagia, kde žijí divocí koně a plameňáci. Neméně zajímavé je vnitrozemí ostrova. Nejvyšším vrcholem je Punta la Marmora s výškou 1 833 metrů nad mořem. Nachází se v masivu Monti del Gannargentu, kde si můžete v zimě i zalyžovat. Severovýchodní část ostrova patří luxusním hotelům a letoviskům, která tu v sedmdesátých letech nechal vybudovat šejk Aga Khan Karim. Centrem oblasti je Porto Cervo, středisko, v němž můžete spatřit patrně největší počet jachet v oblasti Středozemního moře. Náměstí obklopují výlohy luxusních obchodů světových značek a centrální náměstí je vydlážděno neobvyklou lesklou dlažbou.

Sardine je druhým největším ostrovem Středozemního moře hned po Sicílii. Od roku 1948 je autonomní oblastí Itálie. Dělí se na čtyři provincie – Cagliary, Nuoro, Sassari a Oristano. Hlavním městem je Cagliari. Pokus netrpíte závratěmi, pak zážitkem, který byste si neměli nechat ujít, je jízda místní turistickou železnicí Linee turistica, která spojuje Arbatax na východním pobřeží s hlavním městem Cagliari. Železnice protíná nádherné horské oblasti Sardinie včetně nejvyššího pohoří Monti del Gennargentu.

  g+   sdílet