Konec složitého vyplňování formuláře o hlášení pracovního úrazu! CRDR přichází s online novinkou.

  g+   sdílet  

bozp

Velmi pozitivní zprávu pro všechny zaměstnavatele, odborně způsobilé osoby v prevenci rizik, personalisty a všechny ty, kteří ať už pravidelně nebo jen občasně řeší hlášení pracovního úrazu, přinesla začátkem ledna 2015 společnost CRDR – jedna z předních českých organizací, zabývající se komplexní agendou v oblasti bezpečnosti práce. CRDR totiž představila jednoduchý portál PracovniUraz.cz, který se, jak už název vypovídá, zabývá řešením, evidencí a hlášením pracovních úrazů. Cílem portálu je zjednodušit práci při vyplňování zákonem stanovených formulářů o pracovních úrazech. Podle slov jednatele firmy, Ing. Martina Šimka, je portál velmi dobrým pomocníkem nejen pro ty, co řeší úrazy relativně často, ale také pro ty uživatele, kteří s úrazem přišli do styku poprvé a musejí se s ním vypořádat dle zákona. Pojďme si tedy tuto službu představit blíže.

“Řešení pracovních úrazů nikdy nebylo jednodušší“

Asi všichni, kteří se někdy setkali s vyplňováním formuláře pro hlášení pracovního úrazu, vědí, jak moc nepříjemná tato činnost je. Nezkušeným zapisovatelům to může trvat až více jak hodinu, a to nepočítáme čas strávený obvoláváním těch správných známých. Přes portál PracovniUraz.cz to je ale hračka. Zvládnete to do 15 minut! Po vyplnění formuláře si záznam o úrazu stáhnete na disk a navíc vám přijde na váš email s instrukcemi, kam máte úraz nahlásit a kam záznam odeslat. Kdyby ale náhodou došlo k tomu, že uděláte při vyplňování formuláře chybu, můžete se vrátit zpět na portál do vyplněného formuláře a chybu opravit.

Jak postupovat při vyplňování formuláře

Na webové adrese www.pracovniuraz.cz kliknete na tlačítko Formulář pro hlášení pracovního úrazu.

Dostanete se na stránku s formulářem, která obsahuje celkem pět kroků:

  1. Základní údaje
  2. Údaje o zaměstnavateli
  3. Údaje o zaměstnanci
  4. Údaje o úrazu
  5. Vyjádření zraněného a svědků
  • Každý z těchto kroků obsahuje kolonky, do kterých buď dopíšete patřičný údaj, nebo vyberete nabízenou možnost z rozbalovacího menu. Tato funkce vám ušetří mnoho času při vyplňování.
  • Jakmile vše vyplníte, odešlete formulář ke zpracování, které probíhá v reálném čase.
  • Ihned po odeslání vám portál vygeneruje již vyplněný formulář, a to ve formátu PDF – připravený k tisku a následnému odeslání.
  • Společně s PDF souborem se vám zobrazí také informace, kam záznam o hlášení pracovního úrazu nahlásit a odeslat.
  • Za několik okamžiků vám také vše přijde emailem, což má velkou výhodu v tom, že se můžete k formuláři kdykoliv vrátit a upravit ho, pokud jste při jeho vyplňování udělali chybu.

Další plusy portálu

  • Služba je a bude zcela zdarma bez jakýchkoliv skrytých poplatků.
  • Formulář odpovídá zákonem předepsanému formuláři dle nařízení vlády č. 201/2010 Sb.
  • Součástí portálu je také Nápověda a Poradna.
  • Na portálu můžete vytvářet neomezené množství hlášení.
  • Všechny vaše formuláře automaticky evidují ve vašem zabezpečeném osobním účtu, který se nazývá Moje evidence pracovních úrazů.
  • V rámci evidence můžete ke každému úrazu ukládat fotografie nebo další dokumenty spojené s úrazem.
  • Do formuláře se navíc může vložit logo firmy, pro kterou úraz řešíte.

Doporučení pro uživatele 

Portál rozhodně stojí za vyzkoušení a to už jen kvůli tomu, že jeho služba je zdarma, což se velmi cení. Je jedno, jestli řešíte pracovní úraz jen občasně nebo pravidelně, protože vždy vám pomůže. Těm občasným uživatelům ušetří nervy, těm pravidelným zase mnoho času.

O tvůrci a provozovateli portálu

Jak už se píše na začátku tohoto článku, autorem, garantem a provozovatelem portálu je společnost CRDR s.r.o., která patří mezi nejvýznamnější poskytovatele komplexních služeb v oblasti bezpečnosti práce (BOZP a PO) u nás. Více informací o této agentuře se dozvíte na jejím oficiálním webu BOZP.cz

  g+   sdílet