Novela zákoníku práce přináší vyšší odškodné za pracovní úrazy

  g+   sdílet  

pracovni-uraz_9_9-15

V říjnu 2015 vejde v platnost novela zákoníku práce, která přinese výraznou změnu v systému vyplácení odškodného při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Nové nařízení hraje ve prospěch zaměstnanců.

Hodnota bodu bude více než dvojnásobná

Novela zákona přináší změnu v systému bodů, pomocí kterých praktičtí lékaři hodnotí pracovní úrazy. Od října 2015 bude jeden bod mít hodnotu 250 Kč, přičemž dosavadní hodnota jednoho bodu byla 120 Kč. Současně s tím se zvýší i počet bodů pro jednotlivé úrazy a nemoci. Novelizace tedy výrazně hraje ve prospěch zaměstnanců.

Úraz v práci vs. úraz mimo práci

Novela se potýká s jedním velkým problémem, a to v oblasti odškodnění úrazů v zaměstnání a mimo něj. Díky změnám se totiž úraz v práci a následné odškodnění „vyplatí“ méně než úraz, který se stane mimo práci. Výrazně se od sebe liší výše maximálních částek odškodnění.

Pro úraz mimo zaměstnání to může být až 10 000 000 Kč, zatímco u pracovního úrazu je to „pouhých“ 5 000 000 Kč.

Jak to bude fungovat v praxi?

Např.: Řidič kamionu, který bude mít nehodu během výkonu své pracovní doby, například srazí na přechodu chodce, který v té době v zaměstnání nebyl. Pro řidiče budou platit vyšší limity.

Kvůli nejednotnosti systému se očekává zvýšení soudních případů, při kterých se bude řešit právě výše odškodného. Vláda počítá s tím, že by se měl systém postupem času sjednotit.

Více na: Bezpečnostpráce.info

  g+   sdílet